Kadaif - bosanski kolač



Sastojci
  • 250g tanki kratki rezanci za kadaif
  • 120g maslaca
  • 50g oraha ili badema
  • Malo suhog grožđa
Sirup
  • 500 gr šećera
  • pola litre vode
  • 100g  meda
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun

Priprema:
  • Polovinu svježih rezanaca složiti u pleh podmazan maslacem. Preko rasporediti sitno sjeckane orahe ili bademe i suho grožđe. 
  • Odozgo opet naslagati rezance i preliti rastopljenim maslacem.
  • Tako pripremljen kadaif staviti da se peče u rerni na 200 stupnjeva jedan sat. 
  • U međuvremenu pripremiti preliv. Od šećera i vode kuhati sirup srednje gustine i povremeno kašikom skidati pjenu. Pred kraj kuhanja dodati med i nacijeđen limun.
  • Vruć kadaif preliti polovinom sirupa, a preostali sirup još ukuhati da bude gust, pa ponovo preliti kolač. 
  • Tek potpuno hladan kadaif isijeći na kocke i poslužiti.