Janjetina ispod peke jedno je od najboljih tradicionalnih jela našeg podneblja. Srećom da bismo pripremili to jelo ne moramo imati tradicionalnu peku i pokrivati je žarom. Naša obična kućna pećnica odradit će posao sasvim dobro.
Sastojci
- 1,2 kg janjećih prsa
- 1,2 kg krumpira
- 2 mrkve
- 1 glavica luka
- 1/2 korijena celera
- 3 režnja češnjaka
- 1 dl bijelog vina
- ružmarin
- slatka mljevena paprika
- ulje
- sol i papar
Priprema:
- Janjeća prsa narežemo na jednake komade, premjestimo u zdjelu, začinimo mljevenom crvenom paprikom, solju, paprom, protisnutim češnjakom, listićima ružmarina i prelijemo s malo ulja.
- Sve zajedno dobro izmiješamo i složimo po dnu vatrostalne posude. Istim začinima i na isti način u zasebnoj zdjeli začinimo, narezan krumpir, luk, mrkvu i celer.
- Začinjenim povrćem prekrijemo meso i podlijemo bijelim vinom. Sve zajedno stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na donju razinu, na 200°C, po prilici pola sata.
- Zatim meso premjestimo na povrće i pečemo dalje u pećnici, još 40-ak minuta.