Janjetina ispod peke




Janjetina ispod peke jedno je od najboljih tradicionalnih jela našeg podneblja. Srećom da bismo pripremili to jelo ne moramo imati tradicionalnu peku i pokrivati je žarom. Naša obična kućna pećnica odradit će posao sasvim dobro.

Sastojci
  • 1,2 kg janjećih prsa
  • 1,2 kg krumpira
  • 2 mrkve
  • 1 glavica luka
  • 1/2 korijena celera
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 dl bijelog vina
  • ružmarin
  • slatka mljevena paprika
  • ulje
  • sol i papar

Priprema:
  • Janjeća prsa narežemo na jednake komade, premjestimo u zdjelu, začinimo mljevenom crvenom paprikom, solju, paprom, protisnutim češnjakom, listićima ružmarina i prelijemo s malo ulja. 
  • Sve zajedno dobro izmiješamo i složimo po dnu vatrostalne posude. Istim začinima i na isti način u zasebnoj zdjeli začinimo, narezan krumpir, luk, mrkvu i celer.
  • Začinjenim povrćem prekrijemo meso i podlijemo bijelim vinom. Sve zajedno stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na donju razinu, na 200°C, po prilici pola sata. 
  • Zatim meso premjestimo na povrće i pečemo dalje u pećnici, još 40-ak minuta.