Kadaif - bosanski kolač



Sastojci
  • 250g tanki kratki rezanci za kadaif
  • 120g maslaca
  • 50g oraha ili badema
  • Malo suhog grožđa
Sirup
  • 500 gr šećera
  • pola litre vode
  • 100g  meda
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun

Priprema:
  • Polovinu svježih rezanaca složiti u pleh podmazan maslacem. Preko rasporediti sitno sjeckane orahe ili bademe i suho grožđe. 
  • Odozgo opet naslagati rezance i preliti rastopljenim maslacem.
  • Tako pripremljen kadaif staviti da se peče u rerni na 200 stupnjeva jedan sat. 
  • U međuvremenu pripremiti preliv. Od šećera i vode kuhati sirup srednje gustine i povremeno kašikom skidati pjenu. Pred kraj kuhanja dodati med i nacijeđen limun.
  • Vruć kadaif preliti polovinom sirupa, a preostali sirup još ukuhati da bude gust, pa ponovo preliti kolač. 
  • Tek potpuno hladan kadaif isijeći na kocke i poslužiti.




Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.