Grah sa suhim mesom




Sastojci:
  • 500 g Graha
  • 1 Glavica crvenog luka (Oguljena i izrezana na skroz sitne komadiće) 
  • 1 Mrkva(oprana i oguljena) 
  • 1 Kašika ulja 
  • 1/2 Male kašikice bibera
  • 100 grama suhog mesa ili sudžuke

Zaprška
  • 2 kašike brašna 
  • 3 kašike ulja
  • 1 mala kašićica vegete 
  • 1/2 male kašićice soli 
  • 1/2 male kašićice crvene paprike u prahu
  • 1/2 male kašićice sosa od paradjza (Tomatoe Paste)

Priprema:
  • U jednu posudu naliti vode i dodati grah i staviti da prokuha.
  • Kada prokuha iscijediti vodu i izaprati ga.
  • Ponovo u tu istu posudu vratiti grah, zatim staviti izrezani luk, mrkvu i dodati vode po želji.
  • U grah dodati bibera i ulja, suho meso i poklopiti da se kuha.
  • Kada je grah skoro kuhan , početi spremati zapršku.
  • U malu posudicu ili tavu staviti brašno i ulje i na srednjoj vatri pržiti oko 10 minuta dok brašno ne dobije malo boje.
  • Kada je brašno zaprženo dodati vegetu, biber, papriku i sos od paradjza i to opet malo propržiti sve skupa jedno 5 minuta.
  • Nakon toga dodati vode po želji. To sve opet malo pržiti dok se voda ne upije i zaprška bude gusta.
  • Zapršku dodati u grah i kuhati  još jedno 20-30 minuta dok se sva zaprška ne ukuha u grah. 





Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.