Sastojci:
- 500 g Graha
- 1 Glavica crvenog luka (Oguljena i izrezana na skroz sitne komadiće)
- 1 Mrkva(oprana i oguljena)
- 1 Kašika ulja
- 1/2 Male kašikice bibera
- 100 grama suhog mesa ili sudžuke
Zaprška
- 2 kašike brašna
- 3 kašike ulja
- 1 mala kašićica vegete
- 1/2 male kašićice soli
- 1/2 male kašićice crvene paprike u prahu
- 1/2 male kašićice sosa od paradjza (Tomatoe Paste)
Priprema:
- U jednu posudu naliti vode i dodati grah i staviti da prokuha.
- Kada prokuha iscijediti vodu i izaprati ga.
- Ponovo u tu istu posudu vratiti grah, zatim staviti izrezani luk, mrkvu i dodati vode po želji.
- U grah dodati bibera i ulja, suho meso i poklopiti da se kuha.
- Kada je grah skoro kuhan , početi spremati zapršku.
- U malu posudicu ili tavu staviti brašno i ulje i na srednjoj vatri pržiti oko 10 minuta dok brašno ne dobije malo boje.
- Kada je brašno zaprženo dodati vegetu, biber, papriku i sos od paradjza i to opet malo propržiti sve skupa jedno 5 minuta.
- Nakon toga dodati vode po želji. To sve opet malo pržiti dok se voda ne upije i zaprška bude gusta.
- Zapršku dodati u grah i kuhati još jedno 20-30 minuta dok se sva zaprška ne ukuha u grah.