Ovčiji lonac


 ovčiji lonac - bosanski recepti


Sastojci

Marinada
  • tri kašike ulja
  • dvije mrkve
  • dvije glavice luka
  • začini po želji
Ovčiji lonac
  • ovčija plećka bez kosti
  • 500ml crvenog vina
  • 10 režnja bijelog luka
  • majčina dušica
  • lovor
  • peršun
  • malo soli
  • malo bibera
  • tri glavice crvenog luka
  • dvije čaše vode
Način pripreme
  • Dva ili tri sata prije kuhanja plećku razrezanu na kolute staviti u marinadu. 
  • U zdjelu staviti narezan luk i bijeli luk. 
  • Dodati majčinu dušicu i lovor. 
  • Kad se meso izvadi iz marinade, staviti ga u tu zdjelu, doliti vino i čašu vode. 
  • Zaklopiti poklopac i kuhati na umjerenoj vatri oko 4 sata. 
  • Uslužiti u loncu ukrašeno bijelim lukom i peršunom.



Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.