Pečena janjetina s mladim krompirom i lukom


 pečena janjetina - bosanska kuhinja


Sastojci

  • 1 janjeći but
  • 1 -2  glavice luka
  • 1 glavica bijelog luka
  • ružmarin, lovorov list
  • ulje za pečenje (oko 1dcl)
  • 1,5 kg mladog krompira   

Priprema :

  • Meso oprati, posušiti i natrljati solju. Staviti ga u pleh i preliti vrućim uljem .
  • Uz janjetinu staviti grančice ružmarina i lovorov list,  te luk  izrezan na četvrtine  i  bijeli luk. 
  • U pleh doliti 100 ml vruće vode i sve dobro prekriti folijom. 
  • Peći u pećnici zagrijanoj na 190°C oko 90 minuta. 
  • Mladi krompir dodati kad meso bude na pola gotovo. 
  • Pred kraj pečenja foliju skiniti kako bi janjetina poprimila lijepu boju. 
  • Po potrebi je podlijevati za vrijeme pečenja. 






Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.