Bosanska potkriža



 bosanska potkriza

Sastojci:
  • 800 g brašna, prosijanog
  • 400 ml vode, hladne
  • 2 glavice crvenog luka, oguljene, narezane na četvrtine
  • 2 lovorova lista
  • 1 vezica peršina
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • juneće meso
  • sol
  • biber
  • aleva paprika
  • ulje

Priprema
  • Pomiješajte brašno i sodu bikarbonu.
  • Dodajte sol i vodu pa zamjesite glatko tijesto.
  • Pomastite tepsiju uljem.
  • Dodajte napravljeno tijesto u tepsiju. Rukom rastanjite tijesto po tepsiji.
  • Nekoliko puta viljuškom probodite tijesto i ostavite na sobnoj temperaturi 20 minuta.
  • Premažite pogaču po vrhu s malo ulja, pa je pecite 20 minuta na temperaturi od 220 stupnjeva.
  • Izvadite, zamotajte u salavetu pa ostavite da se ohladi.
  • U lonac dodajte vodu i meso. Dodajte luk, peršun, lovorov list, sol i biber.
  • Kuhajte na srednjoj temperaturi. Kada je meso skuhano, izvadite ga i narežite na komade.
  • Isjecite pogaču na na tanje kriške i poredajte u tepsiju.
  • Poredajte meso preko pa prelijte s vodom u kojoj se meso skuhalo, tek toliko da se kriške pogače prekriju.
  • Stavite u rernu i pecite 10 minuta na temperaturi od 250 stupnjeva.
  • Izvadite i poslužite.



Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.