Hadžijski ćevap


 hadzijski cevap


Sastojci
  • 5 deka telećeg mesa bez kostiju, najbolje kombinovano od vrata i plećke,
  • 35 deka crvenog luka,
  • 10 deka putera,
  • 60 deka zrelijeg paradajza,
  • 30 deka šampinjona,
  • biber, 
  • sol, 
  • svježi list peršuna, 
  • jedno žumance, 
  • pergament papir za pakovanje hadžijskog ćevapa.

Priprema:
  • Meso se izreže na kockice, posoli i naglo preprži na puteru. 
  • Paradajz se pokiseli u vreloj vodi, ostavi par minuta, oguli i izreže na kockice. 
  • Crveni luk se oguli i isitni na kockice. 
  • Gljive se dobro operu i isjeku na ploške. 
  • Luk se dinsta na puteru dok ne požuti. 
  • Dodaju se gljive i nastavi se dinstati. 
  • Nakon toga se dodaje paradajz i prepržene kockice mesa. 
  • Začini se biberom i doda se isjeckani list peršuna. 
  • Sve se ostavi da se lagano dinsta još desetak minuta. 
  • Pergament-papir se stavi u posudu. 
  • U papir se stavi sav hadžijski ćevap iz posude u kojoj se pripremao, a papir se kompletno zatvori u oblik jedne vrećice. 
  • Zatvaranje papira se napravi tako da se krajevi papira namažu žumancetom i zalijepe jedan za drugi. 
  • Ta vrećica sa hadžijskim ćevapom se stavi u rernu da se dobro zapeče. 
  • Servira se toplo u pergament papiru. 





Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.