Đumbir – iznimno koristan i zdrav začin
-
*Đumbir* je biljka iz porodice ljiljana čiji se korijen koristi u ljekovite
svrhe preko 5000 godina. Đumbir je porijeklom iz Indije odakle se proširio
...
Riža s graškom i kobasicama
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1/2 kašikice luka, nasjeckanog
2 kobasice, izrezane na manje komade
1/2 šolje riže
1 pileća kocka za supu
1/2 šolje smrznutog graška
1 jaje
Rižu skuhati sa pilećom kockom za supu i ohladiti.
U posebnoj posudi skuhati grašak.
Na zagrijanom ulju propržiti crveni luk.
Dodati kobasice i peći nekoliko minuta dok ne dobiju smeđu boju i postanu hrskave.
S kobasicama izmiješati rižu i grašak, pa pržiti na laganoj temperaturi 5-6 minuta.
U manjoj zdjeli umutiti jaje sa malo bibera i soli, umiješati u pripremljenu smjesu, dodatno pržiti 2-3 minute i jelo poslužiti toplo.
Labels:
biber,
bosanska hrana,
crveni luk,
grašak,
hrana,
jaje,
kobasice,
Maslinovo ulje,
pileća kocka,
riža,
sol
-
-
Salata od lososa sa sušenim rajčicama - *Sastojci:* - 200 g fileta lososa - 6 polovica sušenih rajčica - 100 g rikole - 60 g mozzarelle - 1 žlica maslinovog ulja - 1/2 cijeđe...
-
Kako odmrzniti komad mesa u nekoliko minuta - Želite li pripremiti meso za ručak, a zaboravili ste ga izvaditi iz zamrzivača. Naime, pomoću jednostavnog trika meso je moguće odmrznuti u točno pet m...
Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.
Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.
Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.