Đumbir – iznimno koristan i zdrav začin
-
*Đumbir* je biljka iz porodice ljiljana čiji se korijen koristi u ljekovite
svrhe preko 5000 godina. Đumbir je porijeklom iz Indije odakle se proširio
...
Pileća čorba
Sastojci:
500 grama pilećih prsa
1 glavica crvenog luka
1 korijen celera
2 mrkve
2 lovorova lista
1 krompir
Peršin
2 manje kašike brašna
Sol
Biber
Ulje
Luk sitno isjeckati, a mrkvu, krompir i korijen celera izrezati na kockice.
Piletinu izrezati na manje komade.
U posudu za kuhanje nasuti 2 l vode.
U vodu dodati isječeno meso, luk, mrkvu, celer, lovorov list, biber i sol po želji, te malo ulja.
Sve izmiješati i kuhati 30-ak minuta na umjerenoj temperaturi.
U tavi, na zagrijanom ulju propržiti brašno, pa kada dobije zlatnu boju, dodati u čorbu i promiješati.
Sitno isjeckan peršin također umiješati u čorbu, kuhati još 5-6 minuta, pa čorbu poslužiti toplu.
-
-
Salata od lososa sa sušenim rajčicama - *Sastojci:* - 200 g fileta lososa - 6 polovica sušenih rajčica - 100 g rikole - 60 g mozzarelle - 1 žlica maslinovog ulja - 1/2 cijeđe...
-
Kako odmrzniti komad mesa u nekoliko minuta - Želite li pripremiti meso za ručak, a zaboravili ste ga izvaditi iz zamrzivača. Naime, pomoću jednostavnog trika meso je moguće odmrznuti u točno pet m...
Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.
Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.
Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.