Pileća čorba



Sastojci:

500 grama pilećih prsa

1 glavica crvenog luka

1 korijen celera

2 mrkve

2 lovorova lista

1 krompir

Peršin

2 manje kašike brašna

Sol

Biber

Ulje

Luk sitno isjeckati, a mrkvu, krompir i korijen celera izrezati na kockice.

Piletinu izrezati na manje komade.

U posudu za kuhanje nasuti 2 l vode.

U vodu dodati isječeno meso, luk, mrkvu, celer, lovorov list, biber i sol po želji, te malo ulja.

Sve izmiješati i kuhati 30-ak minuta na umjerenoj temperaturi.

U tavi, na zagrijanom ulju propržiti brašno, pa kada dobije zlatnu boju, dodati u čorbu i promiješati.

Sitno isjeckan peršin također umiješati u čorbu, kuhati još 5-6 minuta, pa čorbu poslužiti toplu.

Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.