Đumbir – iznimno koristan i zdrav začin
-
*Đumbir* je biljka iz porodice ljiljana čiji se korijen koristi u ljekovite
svrhe preko 5000 godina. Đumbir je porijeklom iz Indije odakle se proširio
...
Govedina u umaku s gljivama
Sastojci:
100 gr maslaca
1 kg govedine, izrezane na manje komade
1 veća glavica crvenog luka, isjeckanog
2 zelene paprike, isjeckane
450 gr gljiva, isječenih na listove
50 gr brašna
2 goveđe kocke za supu
1 kašikica soli
Tjestenina
U jednu od kuhinjskih posuda staviti 400 ml vode, prokuhati i dodati 2 goveđe kocke.
U većoj tavi istopiti 50 gr maslaca.
Dodati meso i peći dok ne dobije smeđu boju, a zatim ga izvaditi iz tave.
U masnoći gdje se kuhalo meso propržiti luk, dodati isjeckanu papriku i gljive, pa sve pržiti 3-4 minute uz neprestano miješanje.
Zagrijati preostali maslac u posebnoj tavi, dodati brašno i goveđu supu.
Brašno i supu izmiješati, kuhati dok se smjesa blago ne zgusne, zatim dodati začine, smjesu s gljivama i govedinu, pa sve kuhati 45 minuta na umjerenoj temperaturi uz povremeno miješanje i dodavanje vode.
Jelo poslužiti s tjesteninom.
-
-
Salata od lososa sa sušenim rajčicama - *Sastojci:* - 200 g fileta lososa - 6 polovica sušenih rajčica - 100 g rikole - 60 g mozzarelle - 1 žlica maslinovog ulja - 1/2 cijeđe...
-
Kako odmrzniti komad mesa u nekoliko minuta - Želite li pripremiti meso za ručak, a zaboravili ste ga izvaditi iz zamrzivača. Naime, pomoću jednostavnog trika meso je moguće odmrznuti u točno pet m...
Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.
Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.
Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.