Govedina u umaku s gljivama
Sastojci:
100 gr maslaca
1 kg govedine, izrezane na manje komade
1 veća glavica crvenog luka, isjeckanog
2 zelene paprike, isjeckane
450 gr gljiva, isječenih na listove
50 gr brašna
2 goveđe kocke za supu
1 kašikica soli
Tjestenina
U jednu od kuhinjskih posuda staviti 400 ml vode, prokuhati i dodati 2 goveđe kocke.
U većoj tavi istopiti 50 gr maslaca.
Dodati meso i peći dok ne dobije smeđu boju, a zatim ga izvaditi iz tave.
U masnoći gdje se kuhalo meso propržiti luk, dodati isjeckanu papriku i gljive, pa sve pržiti 3-4 minute uz neprestano miješanje.
Zagrijati preostali maslac u posebnoj tavi, dodati brašno i goveđu supu.
Brašno i supu izmiješati, kuhati dok se smjesa blago ne zgusne, zatim dodati začine, smjesu s gljivama i govedinu, pa sve kuhati 45 minuta na umjerenoj temperaturi uz povremeno miješanje i dodavanje vode.
Jelo poslužiti s tjesteninom.