Tagarica





To je tradicionalno jelo sa područja okoline Tešnja, ali i iz drugih krajeva BiH, samo što se u nekim krajevima zove još i "Crepulja", "Saksija" ...


Jelo se priprema u zemljanoj posudi koja se i zove tagarica, pa otuda i naziv jela Tagarica.

Uzmite (u zavisnosti od veličine posude) pola do 1 kg junećeg mesa, najbolje od vrata (može sa ili bez kostiju), zatim 1 glavicu luka, 1-2 čena bijelog luka, nekoliko paprika, 1 mrkvu, 2-3 veća krompira i 1-2 paradaiza. Potrebno vam je još soli, bibera, 1-2 kašike paradaiz pire, dodatak jelima ("Vegeta), a ako imamo peršuna dobro će nam doći.

- U zemljanu posudu stavimo malo ulja ili putera, pa podložimo isječenim lukom i mrkvom, zatim na to složimo meso, posolimo, pobiberimo, dodamo vegetu, pa preko mesa složimo papriku isječenu na kriške uzduž, paradaiz isječen na četvrt, te na kraju stavimo krompir isječen na kriške. Paradaiz pire razmutimo u vodi pa sve to zalijemo.
- Tagaricu stavimo na šporet da prokuha. Nikako ne stavljati na plin jer zemljana posuda puca. U međuvremenu uključimo rernu da se zagrije na 220 stepeni.
-Kada tagarica proključa stavimo je u rernu jedan sat da se peče. Ukoliko uz tagaricu imamo poklopac stavićemo ga, a ako nema može poslužiti i aluminijska folija.