Sastojci:
- 1.5 kg piletine
- 1 kašikica karia
- so,biber
- 40 ml ulja
- 1 glavica crvenog luka
- 2 kom zelene paprike
- 1/4 l instant supe
- 200 gr riže
- 15 kom hurme
- 1 čaša jogurta
- 1 kašikica gustina
- 3 kašike oguljenih, isprženih badema
Priprema:
Pile očistite, operite i isijecite na manje komade. Ostavite po strani batake i krilca, a sa ostatka uklonite kosti. Meso posolite, pobiberite i pospite karijem.
U tiganju zagrijte ulje i stavite komade piletine da se prže dok ne porumene sa svih strana. Očistite i isjeckajte crni luk, pa ga dodajte piletini tako da se i on prodinsta na tihoj vatri.
Papriku očistite, operite i isijecite na tanke trake. Dodajte je piletini i pola sata kuhajte na umjerenoj vatri.
Gotovu piletinu izvadite iz tiganja i ostavite na toplom mjestu. Procijedite supu u kojoj se kuhala, a gustin umutite sa malo vode, pa dodajte supi i stalno miješajući ostavite nekoliko trenutaka da vri dok se ne zgusne.
Hurme očistite od kostiju i podijelite ih na polovine, spustite u sos i umiješajte u sve to jogurt. Po ukusu još začinite karijem i solju.
Sos dobro podgrijte ali ne dozvolite da ponovo vri. Rižu skuhajte u slanoj vodi i procijedite je. Zatim je stavite na posudu na kojoj ćete poslužiti jelo, po njoj složite komade mesa i sve zalijte sosom.