Bosanska slatka pita


 Bosanska slatka pita

Sastojci:

Tijesto
  • 280g putera
  • 140g šećera
  • 280g brašna

Fil
  • šest jaja
  • 280g šećera
  • 280g oraha
  • tri kašike prezle-mrvica

vanilin šećer za posipanje gotove pite
kokos za posipanje gotove pite

Način pripreme

Tijesto
  • Umiksati 280 grama putera sa 140 grama šećera i dodati 280 grama brašna. Tijesto podijeliti na dva dijela. 
  • Razvući ga na veličinu pleha i spustiti na puterom namazan pleh. Filovati pa preko fila staviti drugu razvučenu koru.

Fil
  • Dobro umutiti 6 žumanaca sa 280 grama šećera, dodati 280 grama mljevenih oraha, tri kašike prezle i čvrsto ulupan snijeg od bjelanaca.

Pečenu isjeći na kocke o obilno posuti vanilinim šećerom i kokosom. 





Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.