Bosanska musaka



Sastojci:

  • 800 grama patlidžana
  • 600 grama paradajza
  • 5 jušnih žlica ulja
  • 200 grama crvenog luka
  • 500 grama mljevenog mesa
  • 1 jušna žlica mješavine začina
  • ½ čajne žlice papra
  • 2 čajne žlice krušnih mrvica

Priprema:

Patlidžane narežite na uzdužne šnite, a rajčice na šnite debljine oko pola centimetra. Lagano ih propirjajte na ulju te posolite. Na tri jušne žlice ulja propirjajte sitno narezani luk i dodajte mljeveno meso, mješavinu začina i papar. Mljeveno meso pirjajte dodajući pomalo vode oko 15 do 20 minuta.

Vatrostalnu posudu premažite ostatkom ulja, na dno poredajte sloj patlidžana, zatim sloj rajčica po kojima će te posuti dio krušnih mrvica te na kraju sloj mljevenog mesa. Slažite sastojke u slojevima istim redoslijedom, a zadnji sloj neka vam budu patlidžani.

Musaku pecite na temperaturi od 220 stupnjeva otprilike 20 minuta i poslužite, tipično za bosansku kuhinju, uz kiselo vrhnje. 




Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.