Omlet sa graškom


Sastojci: 
  • 6 jaja, 
  • 1 nasjeckan luk, 
  • 1 kuhana mrkva, 
  • 100 g kuhanog graška, 
  • 100 g kuhane šunke, 
  • sol, biber, 
  • začin od povrća, 
  • 1 kašika mlijeka, 
  • malo ulja

Priprema: 

U tavi na zagrijanom ulju kratko popecite sjeckani luk, mrkvu narezanu na komadiće i ocijeđen grašak. Začinite i dinstajte uz stalno miješanje oko 5 minuta. Jaja izmutite s malo soli i jednom kašikom mlijeka pa prelijte preko povrća. Tokom pečenja naginjite tavu kako bi se nepečena jaja izlila na dno tave i ispekla do kraja. Omlet zatim prebacite u gril-pećnicu i zapecite 2 minute. Poslužite odmah uz sezonsku salatu po izboru.




Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.