Omlet od tikvica


Sastojci: 


  • 600 g tikvica narezanih na ploške, 
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  •  so, biber, začin od povrća, 
  • 2 kuhane mrkve izrezane na komadiće, 
  • 50 g pršuta narezanog na kockice, 
  • 6 jaja, 
  • 1 kašika sjeckanog bosiljka, 
  • svježi peršun za dekoraciju


Priprema: 

U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte tikvice (odvojite nekoliko ploški sa strane) i pržite na laganoj vatri oko 5 minuta da omekšaju. Jaja razbijte u zdjelu, dodajte so i biber pa izmutite. Tikvicama u tavi dodajte pršut i mrkvu narezanu na komadiće pa ulijte jaja. Pržite na srednje jakoj vatri oko 10 minuta. Dok se jaja zgušnjavaju, podižite lopaticom omlet i naginjite tavu tako da nepečena jaja iscure na dno. Nastavite dok se gotovo ne zgusnu i s donje strane ne poprime zlatnu boju. Po vrhu rasporedite sačuvane ploške tikvica pa stavite tavu na 1-2 minute u gril-pećnicu, 10 cm od izvora topline, dok omlet ne dobije zlatnosmeđu boju i sasvim se ne stvrdne. Ukrasite svježim začinskim biljem i poslužite. 





Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.