Sastojci:
- 600 g tikvica narezanih na ploške,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- so, biber, začin od povrća,
- 2 kuhane mrkve izrezane na komadiće,
- 50 g pršuta narezanog na kockice,
- 6 jaja,
- 1 kašika sjeckanog bosiljka,
- svježi peršun za dekoraciju
Priprema:
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte tikvice (odvojite nekoliko ploški sa strane) i pržite na laganoj vatri oko 5 minuta da omekšaju. Jaja razbijte u zdjelu, dodajte so i biber pa izmutite. Tikvicama u tavi dodajte pršut i mrkvu narezanu na komadiće pa ulijte jaja. Pržite na srednje jakoj vatri oko 10 minuta. Dok se jaja zgušnjavaju, podižite lopaticom omlet i naginjite tavu tako da nepečena jaja iscure na dno. Nastavite dok se gotovo ne zgusnu i s donje strane ne poprime zlatnu boju. Po vrhu rasporedite sačuvane ploške tikvica pa stavite tavu na 1-2 minute u gril-pećnicu, 10 cm od izvora topline, dok omlet ne dobije zlatnosmeđu boju i sasvim se ne stvrdne. Ukrasite svježim začinskim biljem i poslužite.