Gratin od tikvica




Sastojci:
  • 7 kašika neslanog maslaca, plus više za preljev
  • 500 g crvenog luka, popolovljenog i narezanog u tanke kriškice
  • 1 kg tikvica, narezane na 0.5 cm debljine
  • 2 kašikica soli
  • 1 kašikica svježe mljevenog crnog bibera
  • 1/4 čajne kašikice muškatnog oraščića
  • 2 kašike brašna
  • 1 šalica vrućeg mlijeka
  • 3/4 šalice svježe prezle
  • 3/4 šalice herendanog Cheddar sira

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  • Rastopite 6 kašika maslaca u velikoj tavi, dodajte luk i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta, ili dok luk ne omekša, ali se ne karamelizira. Dodajte tikvice, poklopite tavu i kuhajte 10 minuta, ili dok ne omekša. Dodajte sol, biber, i muškatni oraščić i kuhajte bez poklopca 5 minuta.
  • Umiješajte brašno. Dodajte vruće mlijeko i kuhajte na slaboj vatri nekoliko minuta, dok ne dobijete umak. Naspite dobivenu smjesu u posudu za pečenje.
  • Pospite smjesu kombinacijom prezle i Cheddar sira. Jednako rasporedite 1 kašiku maslaca isjeckanu u male komadiće po površini smjese. Pecite 20 minuta. 

Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.