Kajmačnica - tradicionalni bosanski kolač





Sastojci:

  • 1 litra mlijeka
  • 1 šalica griza
  • 8 jaja
  • 1/2 kg domaćeg kamjaka
  • 2 lista jufke (tijesta)

Agda (sirup od vode i šećera)

  • 1 kg šećera
  • 1/2 litre vode

Priprema:

Staviti mlijeko da kuha uz postepeno dodavanje griza. Kada se zgusne skinuti sa vatre i ohladiti. Umutiti jaja i domaći kajmak i sipati u griz. Sve dobro izmiksati da nema grudica. Pomastiti tepsiju, staviti jednu jufku tako da prelazi rubove tepsije. Sipati masu preko jufke. Prekiriti drugom jufkom i peći 20 minuta na 200-220 stupnjeva. Kada je pita potpuno hladna, izrezati je na kocke. U međuvremenu skuhati agdu (sirup od vode i šećera) i vrelom agdom zaliti hladnu pitu.




Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.