Hurmašice punjene čokoladom




Sastojci:

  • 1/2 kg maslaca
  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 1/2 kg brašna
  • 50 gr čokolade za kuhanje
  • 3 kašike mljevenih oraha
  • 1/2 kg šećera
  • 200 ml vode

Način pripreme:

  • Omekšati 1/2 kg maslaca, dodati dva žumanjka i 150 ml mlijeka, pa miješati 15-ak minuta kašikom.
  • Ovoj smjesi dodati i 1/2 kg brašna, pa zamijesiti tijesto.
  • U posebnu posudu staviti 3 izlomljena reda čokolade za kuhanje, 3 kašike mljevenih oraha i 4 kašike mlijeka.
  • Ovu smjesu prokuhati na laganoj temperaturi i miješati dok se ne izjednači.
  • Napravljeno tijesto za hurmašice podijeliti na više manjih dijelova (veličine oraha), svaki dio posebno rastanjiti, na sredinu staviti fil, spojiti ivice tijesta i oblikovati hurmašice.
  • Pripremljene hurmašice staviti u pleh premazan uljem i peći 60 minuta na 200 ° C.
  • Dok se hurmašice peku, u jednu od posuda za kuhanje staviti 1/2 kg šećera, dodati 200 ml vode i kuhati dok tečnost ne postane dovoljno gusta (ne previše rijetka, ali ni zgusnuta).
  • Kada se ispeku, ohlađene hurmašice u tepsiji preliti napravljenom agdom, ostaviti da upiju tečnost i poslužiti kao desert.




Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.