Hurmašice punjene čokoladom




Sastojci:

  • 1/2 kg maslaca
  • 2 jaja
  • 200 ml mlijeka
  • 1/2 kg brašna
  • 50 gr čokolade za kuhanje
  • 3 kašike mljevenih oraha
  • 1/2 kg šećera
  • 200 ml vode

Način pripreme:

  • Omekšati 1/2 kg maslaca, dodati dva žumanjka i 150 ml mlijeka, pa miješati 15-ak minuta kašikom.
  • Ovoj smjesi dodati i 1/2 kg brašna, pa zamijesiti tijesto.
  • U posebnu posudu staviti 3 izlomljena reda čokolade za kuhanje, 3 kašike mljevenih oraha i 4 kašike mlijeka.
  • Ovu smjesu prokuhati na laganoj temperaturi i miješati dok se ne izjednači.
  • Napravljeno tijesto za hurmašice podijeliti na više manjih dijelova (veličine oraha), svaki dio posebno rastanjiti, na sredinu staviti fil, spojiti ivice tijesta i oblikovati hurmašice.
  • Pripremljene hurmašice staviti u pleh premazan uljem i peći 60 minuta na 200 ° C.
  • Dok se hurmašice peku, u jednu od posuda za kuhanje staviti 1/2 kg šećera, dodati 200 ml vode i kuhati dok tečnost ne postane dovoljno gusta (ne previše rijetka, ali ni zgusnuta).
  • Kada se ispeku, ohlađene hurmašice u tepsiji preliti napravljenom agdom, ostaviti da upiju tečnost i poslužiti kao desert.