Sastojci:
- 1,5 kg jabuka srednje veličine,
- 200 g šećera,
- 80 g oraha,
- bjelanjak,
- limun,
- 1 l vode,
- 2 vanilin šećera,
- 2 dl šlaga
Priprema:
Jabuke očistite, ogulite i izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Stavite ih kuhati u kipuću vodu s 50 g šećera, vanilin šećerom i limunovim sokom. Kad su kuhane, izvadite ih, a vodu ne bacajte već dodajte preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ohladite. Kuhane jabuke nadjenite mješavinom tučenog bjelanjka, mljevenih oraha i vanilin šećera, stavite u lim za pečenje i pecite oko 15 minuta na 180 u00B0C. Prelijte ih sirupom i tučenim vrhnjem.
Zanimljivi linkovi:
Zanimljivosti o hrani
Zanimljivosti o čokoladi
Zdravlje