Gratin od tikvica




Sastojci:
  • 7 kašika neslanog maslaca, plus više za preljev
  • 500 g crvenog luka, popolovljenog i narezanog u tanke kriškice
  • 1 kg tikvica, narezane na 0.5 cm debljine
  • 2 kašikica soli
  • 1 kašikica svježe mljevenog crnog bibera
  • 1/4 čajne kašikice muškatnog oraščića
  • 2 kašike brašna
  • 1 šalica vrućeg mlijeka
  • 3/4 šalice svježe prezle
  • 3/4 šalice herendanog Cheddar sira

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  • Rastopite 6 kašika maslaca u velikoj tavi, dodajte luk i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta, ili dok luk ne omekša, ali se ne karamelizira. Dodajte tikvice, poklopite tavu i kuhajte 10 minuta, ili dok ne omekša. Dodajte sol, biber, i muškatni oraščić i kuhajte bez poklopca 5 minuta.
  • Umiješajte brašno. Dodajte vruće mlijeko i kuhajte na slaboj vatri nekoliko minuta, dok ne dobijete umak. Naspite dobivenu smjesu u posudu za pečenje.
  • Pospite smjesu kombinacijom prezle i Cheddar sira. Jednako rasporedite 1 kašiku maslaca isjeckanu u male komadiće po površini smjese. Pecite 20 minuta.