Sastojci za bosanske kifle
- 1 kg brašna
- 2 kocke kvasca
- 500 ml mlakog mlijeka
- 2 kašike šećera
- sol po želji (jedan kašikica)
- 1 dl ulja
- 2 kašike octa
Premaz za kifle
- 5 kašika brašna
- 1 kašika soli
- 1 kašika škroba
- vode po potrebi
- ulje za premazivanje
Kako pripremiti bosanske kifle
- U mlako mlijeko izmrviti kvasac, dodati šećer i 3 kašike brasna te kratko promiješati i ostaviti da se diže desetak minuta.
- U ostatak brašna dodati pripremljeni kvasac, ulje, ocat , sol i zamijesiti tijesto te ostaviti da se diže.
- Kad se tijesto naraslo i udvostručilo, premijesiti ga još jedanput i ponov pokriti, te ostaviti da se ponovo diže.
- Nakon toga od tijesta odkidati manje kolicine tijesta i oblikovati loptice.
- Svaku lopticu tanko razvaljati u elipsasti oblik, te urolati u kiflu.
- Kifle poredati na na lim koji je prekriven papirom za pečenje, premazati mlijekom i ostaviti da se dižu desetak minuta, nakon toga staviti kifle da se peku u predhodno zagrijanu rernu na 200 stupnjeva.
- Zamijesiti preljev od brašna, škroba, soli i vode. Preljev treba biti malo gušće od tijesta za palačinke.
- Nakon 7 minuta pečenja izvaditi kifle, i kašikom sipati preljev preko njih te vratiti na kratko 3-4 minute da se joč peku.
- Ponovo izvaditi kifle i premazati ih uljem, te ponovo vratiti u rernu da još malo porumene.
- Kifle se ne smiju predugo peći, jer će u protivnom biti tvrde.
- Izvaditi iz rerne i prekriti ih krpom desetak minuta.