Bosanske kifle ili slanci





Sastojci za bosanske kifle
  • 1 kg brašna 
  • 2 kocke kvasca 
  • 500 ml mlakog mlijeka  
  • 2 kašike šećera  
  • sol po želji (jedan kašikica)
  • 1 dl ulja  
  • 2 kašike octa

Premaz za kifle
  • 5 kašika brašna  
  • 1 kašika soli  
  • 1 kašika škroba 
  •  vode po potrebi  
  • ulje za premazivanje

Kako pripremiti bosanske kifle

  • U mlako mlijeko izmrviti kvasac, dodati šećer i 3 kašike brasna te kratko promiješati i ostaviti da se diže desetak minuta.
  • U ostatak brašna  dodati pripremljeni kvasac, ulje, ocat , sol i zamijesiti tijesto te ostaviti da se diže.
  • Kad se tijesto naraslo i udvostručilo, premijesiti ga još jedanput i ponov pokriti, te ostaviti da se ponovo diže.
  • Nakon toga od tijesta odkidati manje kolicine tijesta i oblikovati loptice.

  • Svaku lopticu tanko razvaljati u elipsasti oblik, te urolati u kiflu.
  • Kifle poredati na na lim koji je prekriven papirom za pečenje, premazati mlijekom i ostaviti da se dižu desetak minuta, nakon toga staviti kifle da se peku u predhodno zagrijanu rernu na 200 stupnjeva.
  • Zamijesiti preljev od brašna, škroba, soli i vode. Preljev treba biti malo gušće od tijesta za palačinke.
  • Nakon 7 minuta pečenja izvaditi kifle, i kašikom sipati preljev preko njih te vratiti na kratko 3-4 minute da se joč peku.
  • Ponovo izvaditi kifle i premazati ih uljem, te ponovo vratiti u rernu da još malo porumene.
  • Kifle se ne smiju predugo peći, jer će u protivnom biti tvrde.
  • Izvaditi iz rerne i prekriti ih krpom desetak minuta.