Sastojci za "punjena teleća leđa"
- 1 kg telećih leđa (bez kostiju),
- malo maslaca,
- 2 lista lorbera (lovorovog lista),
- 1 kašikica bibera u zrnu,
- 2 grančice ružmarina,
- 1 glavica crvenog luka,
- 2 kriške tosta bez kore,
- 2 jajeta,
- sol i mljeveni biber po želji
- 50 g oljuštenog i naribanog badema,
- 1 kašika isjeckanog peršina,
- 1/3 L kisele pavlake,
Kako pripremiti "punjena teleća leđa"
- Maslacem premazati jaču foliju.
- Rasporediti lorber, odnosno lovorov lis, biber u zrnu i ružmarin.
- Posoliti i pobiberiti meso i složiti ga na foliju.
- Luk isjeckati na kockice, dobro izmiješati sa izmrvljenim tostom, jajima, bademom i peršinom.
- Ovim premazati meso i preklopiti foliju tako da se meso urolna.
- Dobro zatvoriti foliju i staviti je u pleh za pečenje.
- Peći u pećnici zagrejanoj na 200 stupnjeva oko 90 minuta.
- Meso prebaciti na tanjur za serviranje.
- Soku od pečenja dodati pavlaku i gustin i još jednom malo prokuhati.
- Servirati uz meso.