Sastojci:
- 1,2 kg crnih patlidžana,
- 200 g mljevenog goveđeg mesa,
- 120 g masnoće,
- 1 paradajz ili malo ukuhanog paradajza,
- malo mljevene paprike,
- malo soli i bibera,
- 120 g luka,
- 400 ml kiselog mlijeka,
- malo mesnog temeljca
Priprema:
Patlidžane očistite i izrežite na kolutove, posolite ih i pustite da odstoje neko vrijeme kako ne bi bili gorki. Potom ih ocijedite i pažljivo operite. Luk očistite i usitnite, a pola masnoće stavite u tavu da se zagrije. U tavu dodajte luk i mljeveno meso, pa ih posolite i pobiberite. U drugoj posudi rastopite ostatak masnoće pa dodajte paradajz i patlidžane, te i njih propržite, tako da porumene sa obje strane. Pred sam kraj prženja dodajte malo mljevene paprike. U duboku šerpu stavite sloj patlidžana, sloj mesa i tako redom dok ne potrošite sve sastojke. Musaku bi trebalo završiti slojem patlidžana. Ovako pripremljenu musaku prelijte sa temeljcem i stavite na laganu vatru da se dinsta. Nakon sat vremena dinstanja, musaku stavite da se zapeče u pećnici koju ste prethodno zagrijali. Prije posluživanja prelijte je kiselim mlijekom.