Sastojci:
- 1 kg teletine, bez kostiju, izrezane na kockice
- 1/2 kg crvenog luka, isjeckanog
- 150 g bamije, osušene
- 1 dl ulja
- 100 g maslaca
- sol
- mljeveni biber
- mljevena paprika
- ocat
Priprema
- Dodajte ulje u tavu i pržite luk na srednjoj temperaturi dok ne požuti.
- Dodajte meso i pola šalice vode pa kuhajte.
- U posebnom loncu dodajte vodu, ocat i obarite bamiju. Iscijedite.
- Kada je meso napola kuhano dodajte bamiju i kuhajte dok ne bude gotovo skuhano zajedno sa bamijom.
- Smanjite temperaturu i dodajte maslac. Ukoliko je potrebno dodajite vodu ali po jednu šalicu i ne miješajte.
- Pred kraj kuhanja dodajte sol, biber i mljevenu papriku papriku.
- Poslužite uz limunove kriške.
Bamija:
Bamija (lat. Hibiscus esculentus) je grmolika biljka koja se razgrana onoliko koliko ima slobodnog prostora. Visine je otprilike 60 cm, a u povoljnim uvjetima čak i više. Stabljika i grane crvenkaste su boje i posute oštrim dlačicama što na osjetljivoj koži nekad izaziva alergijske reakcije. Cvijet bamije je zvonolik, svijetložute boje. Svaki pojedini cvijet traje samo jedan dan - ujutro se otvara, a popodne vene i mijenja boju od žute preko ružičaste sve do crvene.
S berbom bamije započinje se nekoliko dana nakon cvatnje, jer njeni plodovi brzo sazrijevaju. Plodovi se beru svaka 2 do 3 dana, a redovita berba pospješuje stvaranje novih plodova koji se beru sve do kasne jeseni pa i prvih mrazeva.
Sama riječ bamija dolazi od arapskog “bamyah“, a verziju te riječi koristili su u 12. i 13. st Egipćani i Mauri pa se zahvaljujući tom podatku pretpostavlja da se uporaba te biljke na našim prostorima proširila s istoka. Smatra se da je bamija stigla izravno s Arapskog poluotoka. Rasprostranila se po obalama Sredozemnog mora, ali i istočnije. Ne postoje rani zapisi o bamiji na području Indijskog podkontinenta pa se može zaključiti da je tamo stigla otprilike u isto vrijeme kad i u Europu. Ameriku je osvojila stigavši na taj kontinent brodovima koji su preko Atlantika prevodzili robove i to već u 17.st.
S berbom bamije započinje se nekoliko dana nakon cvatnje, jer njeni plodovi brzo sazrijevaju. Plodovi se beru svaka 2 do 3 dana, a redovita berba pospješuje stvaranje novih plodova koji se beru sve do kasne jeseni pa i prvih mrazeva.
Sama riječ bamija dolazi od arapskog “bamyah“, a verziju te riječi koristili su u 12. i 13. st Egipćani i Mauri pa se zahvaljujući tom podatku pretpostavlja da se uporaba te biljke na našim prostorima proširila s istoka. Smatra se da je bamija stigla izravno s Arapskog poluotoka. Rasprostranila se po obalama Sredozemnog mora, ali i istočnije. Ne postoje rani zapisi o bamiji na području Indijskog podkontinenta pa se može zaključiti da je tamo stigla otprilike u isto vrijeme kad i u Europu. Ameriku je osvojila stigavši na taj kontinent brodovima koji su preko Atlantika prevodzili robove i to već u 17.st.