Đumbir – iznimno koristan i zdrav začin
-
*Đumbir* je biljka iz porodice ljiljana čiji se korijen koristi u ljekovite
svrhe preko 5000 godina. Đumbir je porijeklom iz Indije odakle se proširio
...
Ćufte u luku
Sastojci:
500g mljevenog mesa
1000g crvenog luka
malo soli
malo bibera
jedna kašikica crvene paprike
malo lista peršuna
jedno jaje
50ml ulja
Način pripreme
Očišćen luk isjeckajte i dinstajte na ulju dodajući pomalo vode. Posolite.
U međuvremenu zamijesite ćufte od mesa, jajeta, malo sjeckanog lista od peršuna i malo soli.
Kad luk potpuno omekša pobiberite, posolite po potrebi, stavite crvenu papriku i prespite u posudu za pečenje.
Odozgo poredajte ćufte, prelijte sa malo vode i pecite u rerni oko pola sata.
-
-
Salata od lososa sa sušenim rajčicama - *Sastojci:* - 200 g fileta lososa - 6 polovica sušenih rajčica - 100 g rikole - 60 g mozzarelle - 1 žlica maslinovog ulja - 1/2 cijeđe...
-
Kako odmrzniti komad mesa u nekoliko minuta - Želite li pripremiti meso za ručak, a zaboravili ste ga izvaditi iz zamrzivača. Naime, pomoću jednostavnog trika meso je moguće odmrznuti u točno pet m...
Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.
Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.
Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.