Bosanska kalja





Sastojci :


Bosanska kalja
1kg bravetine ili junetine
tri glavice crvenog luka
100ml ulja
jedna kašika koncentrata paradajza malo
1kg mladog kupusa
malo soli
malo mljevena bibera
jedna glavica bijelog luka
- kiselo vrhnje po želji

Način pripreme


Meso oprati, isjeći na komade.
Luk sitno isjeckati i na vrelom ulju ispržiti da malo požuti.
Dodati crvenu papriku, paradajz, bijeli luk i malo nasjeckanog peršunovog lista.

To sve još malo dinstati da bude napola mekano.

Glavicu kupusa izrezati na četiri dijela, tako da se lišće drži korijena.
Složiti na meso tako da korijen bude okrenut prema dole.

To zaliti vodom toliko da prekrije meso.
Dodati biber i dinstati poklopljeno dok kupus i meso postanu mekani.

Uz kalju poslužiti kiselo vrhnje.




Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.