Kobasice sa kiselim kupusom


Potrebno:

30gr margarina
2 glavice luka
750 gr kiselog kupusa
biber ,sol ,kim
250 ml juhe od povrća
400 gr krompira,
3 kobasice

Priprema:

U tavi zagijati margarin i na njemu dinstati sitno isjeckan luk. Zatim dodati ribani kiseli kupus i propržiti ga, zatim začiniti sa soli ,biberom i kimom po želji. U to dodati juhu od povrća i ostaviti da se lagano kuha oko pola sata dok skoro sva tekućina ne ispari. U medjuvremenu skuhati krompir (neoguljen) i ogultiti ga kad se malo ohladi.
U drugoj tavi zagrijte ulje i u njemu prepržite kobasice koje ste prethodno malo zarezali na nekoliko mjesta da nebi prilikom pečenja pucale.
Kada su gotove servirajte ih uz prženi kupus i kuhani krompir koji ste nakon guljenja posolili i po želji dodali vegete.



Prijatno !!!



Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.