Sastojci:
- 15 ml maslinovog ulja
- 1.2 kg goveđe plećke
- 2 crvena luka, prepolovljena, izrezana
- 375 ml (1 1/2 šoljica) crnog vina
- 250 ml (1 šalica) goveđe osnove
- 30 g zelenog bibera, izmrvljenog
- 4 velike grančice svježeg timijana
- 3 svježa ili sušena lista lovora
- pire krumpir,
Priprema:
- Dodajte pola ulja u lonac i zagrijte na srednjoj temperaturi. Dodajte govedinu i kuhajte, uz povremeno okretanje, 8-10 minuta ili dok ne dobije smeđu boju.
- Preostalo ulje dodajte u tavu i zagrijte na srednjoj temperaturi. Dodajte luk, miješajte i kuhajte pet minuta ili dok luk ne omekša.
- Dodajte govedinu, crno vino, osnovu, biber, timijan i lovor u tavu.
- Kada sve skupa počne ključati odnosno kada sve zavrije, smanjite temperaturu. Poklopite i neka kuha 60-90 minuta ili dok se govedina ne skuha.
- Prenesite govedinu u tanjur. Prekrijte da bi zadržali toplotu.
- Povećajte temperaturu i kuhajte dok se umak ne reducira do pola.
- Izrežite govedinu i podijelite u posude za posluživanje.
- Dodajte umak i kombinirajte s pire krompirom.