Omlet sa krumpirom i lukom




Sastojci:


  • 80 dag krumpira
  • 30 dag luka
  • 10 žlica maslinovog ulja
  • 5 jaja
  • sol
  • papar

Priprema:

  • Operite krumpir, ogulite ga i narežite na ploške, a luk očistite i narežite na tanke kolutove. 
  • Na zagrijano ulje stavite krumpir. Kad je napola prepržen, dodajte luk pa sve pržite dok ne porumeni. 
  • Umutite jaja sa soli i paprom, prelijte ih preko luka i krumpira i dobro promiješajte. 
  • U tavi ugrijte dio ulja i pecite omlete u tankom sloju po 5 minuta sa svake strane.



Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.