Sastojci:
- 1/2 kg maslaca
- 2 jaja
- 200 ml mlijeka
- 1/2 kg brašna
- 50 gr čokolade za kuhanje
- 3 kašike mljevenih oraha
- 1/2 kg šećera
- 200 ml vode
Način pripreme:
- Omekšati 1/2 kg maslaca, dodati dva žumanjka i 150 ml mlijeka, pa miješati 15-ak minuta kašikom.
- Ovoj smjesi dodati i 1/2 kg brašna, pa zamijesiti tijesto.
- U posebnu posudu staviti 3 izlomljena reda čokolade za kuhanje, 3 kašike mljevenih oraha i 4 kašike mlijeka.
- Ovu smjesu prokuhati na laganoj temperaturi i miješati dok se ne izjednači.
- Napravljeno tijesto za hurmašice podijeliti na više manjih dijelova (veličine oraha), svaki dio posebno rastanjiti, na sredinu staviti fil, spojiti ivice tijesta i oblikovati hurmašice.
- Pripremljene hurmašice staviti u pleh premazan uljem i peći 60 minuta na 200 ° C.
- Dok se hurmašice peku, u jednu od posuda za kuhanje staviti 1/2 kg šećera, dodati 200 ml vode i kuhati dok tečnost ne postane dovoljno gusta (ne previše rijetka, ali ni zgusnuta).
- Kada se ispeku, ohlađene hurmašice u tepsiji preliti napravljenom agdom, ostaviti da upiju tečnost i poslužiti kao desert.