Tufahije s orasima



Sastojci:

  • 1,5 kg jabuka srednje veličine,
  • 200 g šećera,
  • 80 g oraha,
  • bjelanjak,
  • limun,
  • 1 l vode,
  • 2 vanilin šećera,
  • 2 dl šlaga

Priprema:

Jabuke očistite, ogulite i izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Stavite ih kuhati u kipuću vodu s 50 g šećera, vanilin šećerom i limunovim sokom. Kad su kuhane, izvadite ih, a vodu ne bacajte već dodajte preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ohladite. Kuhane jabuke nadjenite mješavinom tučenog bjelanjka, mljevenih oraha i vanilin šećera, stavite u lim za pečenje i pecite oko 15 minuta na 180 u00B0C. Prelijte ih sirupom i tučenim vrhnjem.




Zanimljivi linkovi:

Zanimljivosti o hrani

Zanimljivosti o čokoladi

Zdravlje

Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.