Sastojci:
- 2 jaja,
- 1,5 šolja mlijeka,
- 2 šalice brašna,
- 3 kašike ulja,
- soli po ukusu,
- 4 krompira srednje veličine,
- malo bibera,
- 3 kašike maslaca;
Za preliv:
- ½ šalice mlijeka,
- 2 kašike maslaca;
Prilog:
- šolja mladog sira,
- pola šolje pavlake,
- sol po ukusu
Priprema:
Umutite tijesto od jaja, mlijeka, brašna i ulja, te posolite po ukusu. Tijesto treba biti malo gušće od smjese za palačinke. Krompir očistite i narendajte na krupno, pa posolite i pobiberite. U tijesto stavite narendani krompir i dobro izmiješajte tako da dobijete što je moguće više jednoličnu smjesu. Tepsiju dobro premažite maslacem, te po njoj ravnomjerno rasporedite smjesu. Kljukušu pecite u pećnici koju ste zagrijali na srednjoj vatri dok ne porumeni. Pripremite preliv tako da zagrijete mlijeko te u njemu rastopite maslac. Gotovu kljukušu izvadite iz pećnice, izrežite na kocke i prelijte prelivom od maslaca i mlijeka. Vratite u zagrijanu pećnicu na nekoliko minuta, pa potom izvadite kljukušu, prekrijte je i pustite da odstoji 10-ak minuta. Za prilog pomiješajte sir i pavlaku, te ih posolite po želji.