Sarajevska Kljukuša



Sastojci: 
  • 2 jaja, 
  • 1,5 šolja mlijeka, 
  • 2 šalice brašna, 
  • 3 kašike ulja, 
  • soli po ukusu, 
  • 4 krompira srednje veličine, 
  • malo bibera, 
  • 3 kašike maslaca; 

Za preliv: 
  • ½ šalice mlijeka, 
  • 2 kašike maslaca; 

Prilog: 
  • šolja mladog sira, 
  • pola šolje pavlake, 
  • sol po ukusu

Priprema: 

Umutite tijesto od jaja, mlijeka, brašna i ulja, te posolite po ukusu. Tijesto treba biti malo gušće od smjese za palačinke. Krompir očistite i narendajte na krupno, pa posolite i pobiberite. U tijesto stavite narendani krompir i dobro izmiješajte tako da dobijete što je moguće više jednoličnu smjesu. Tepsiju dobro premažite maslacem, te po njoj ravnomjerno rasporedite smjesu. Kljukušu pecite u pećnici koju ste zagrijali na srednjoj vatri dok ne porumeni. Pripremite preliv tako da zagrijete mlijeko te u njemu rastopite maslac. Gotovu kljukušu izvadite iz pećnice, izrežite na kocke i prelijte prelivom od maslaca i mlijeka. Vratite u zagrijanu pećnicu na nekoliko minuta, pa potom izvadite kljukušu, prekrijte je i pustite da odstoji 10-ak minuta. Za prilog pomiješajte sir i pavlaku, te ih posolite po želji.


Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.