Mantije




Mantije su vrsta pita od mesa. Rade se i u BiH, Turskoj, Kosovu, a možda i drugdje. Pogodne su za vrijeme putovanja, a prijaju uz hladan jogurt.

Sastojci

Za tijesto:
  • 700 g Pšeničnog glatkog brašna
  • 1,5 žličica soli
  • 400 ml vode
Za nadjev:
  • 40 g maslaca
  • 150 g crvenog luka
  • 400 g mljevene teletine
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice papra
Za kore:
  • 125 g rastopljenog maslaca
Priprema
  • U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte brašno, sol i vodu, pa električnom miješalicom dobro izmiješajte tako da dobijete mekano tijesto. Zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji 30 minuta.
  • U tavicu stavite maslac i zagrijte ga na vatri dok se ne rastopi. Dodajte sitno nasjeckani luk i na srednjoj vatri ga popecite 4-5 min. dok ne postane staklast.
  • Dodajte meso, sol i papar te ostavite pirjati dok voda koju je meso pustilo ne ispari. Pirjajte meso još 2-3 minute, odložite ga sa strane i pustite da se ohladi.
  • Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, podijelite ga na 8 jednakih kuglica, premažite ih rastopljenim maslacem i pustite da odstoje 20-ak minuta

  • Svaku kuglicu malo raširite valjkom za tijesto, pa je rukama lagano razvucite tako da od nje dobijete jednu koru tanko vučenog tijesta (dimenzije otprilike 50x70 cm).

  • Kada je prva kora razvučena, namažite je rastopljenim maslacem pa na nju položite drugu koru. Postupak ponavljajte dok sve kore nisu potrošene.
  • Dobivenu koru izrežite na 15 jednakih kvadrata po kojima ravnomjerno rasporedite pripremljeno meso.
  • Punjene kvadratiće presavinite tako da spojite dijagonalne rubove, pa spojenu stranu stavite prema dolje u maslacem premazanu tepsiju (19x32 cm) kao da slažete buhtle.


  • Kada ste popunili tepsiju, premažite ih rastopljenim maslacem i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 230°C 35-40 minuta.


Posluživanje
  • Poslužite ih tople uz jogurt ili kiselo vrhnje.


Savjet
  • Mantije se mogu napraviti dan ranije te spremiti u hladnjaku, a pogodne su i za zamrzavanje. Prilikom odmrzavanja treba ih ostaviti da se polako odmrznu na sobnoj temperaturi.
Napomena
  • Mantije su pečene kada upijaju maslac koji se razlijeva prilikom pečenja. Pazite da vam ne izgore! 



Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.