Mantije su vrsta pita od mesa. Rade se i u BiH, Turskoj, Kosovu, a možda i drugdje. Pogodne su za vrijeme putovanja, a prijaju uz hladan jogurt.
Sastojci
Za tijesto:
- 700 g Pšeničnog glatkog brašna
- 1,5 žličica soli
- 400 ml vode
- 40 g maslaca
- 150 g crvenog luka
- 400 g mljevene teletine
- ½ žličice soli
- ½ žličice papra
- 125 g rastopljenog maslaca
- U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte brašno, sol i vodu, pa električnom miješalicom dobro izmiješajte tako da dobijete mekano tijesto. Zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji 30 minuta.
- U tavicu stavite maslac i zagrijte ga na vatri dok se ne rastopi. Dodajte sitno nasjeckani luk i na srednjoj vatri ga popecite 4-5 min. dok ne postane staklast.
- Dodajte meso, sol i papar te ostavite pirjati dok voda koju je meso pustilo ne ispari. Pirjajte meso još 2-3 minute, odložite ga sa strane i pustite da se ohladi.
- Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, podijelite ga na 8 jednakih kuglica, premažite ih rastopljenim maslacem i pustite da odstoje 20-ak minuta
- Svaku kuglicu malo raširite valjkom za tijesto, pa je rukama lagano razvucite tako da od nje dobijete jednu koru tanko vučenog tijesta (dimenzije otprilike 50x70 cm).
- Kada je prva kora razvučena, namažite je rastopljenim maslacem pa na nju položite drugu koru. Postupak ponavljajte dok sve kore nisu potrošene.
- Dobivenu koru izrežite na 15 jednakih kvadrata po kojima ravnomjerno rasporedite pripremljeno meso.
- Punjene kvadratiće presavinite tako da spojite dijagonalne rubove, pa spojenu stranu stavite prema dolje u maslacem premazanu tepsiju (19x32 cm) kao da slažete buhtle.
- Kada ste popunili tepsiju, premažite ih rastopljenim maslacem i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 230°C 35-40 minuta.
Posluživanje
- Poslužite ih tople uz jogurt ili kiselo vrhnje.
Savjet
- Mantije se mogu napraviti dan ranije te spremiti u hladnjaku, a pogodne su i za zamrzavanje. Prilikom odmrzavanja treba ih ostaviti da se polako odmrznu na sobnoj temperaturi.
Napomena
- Mantije su pečene kada upijaju maslac koji se razlijeva prilikom pečenja. Pazite da vam ne izgore!