Zeljanica




Potrebno :

500 g tankih kora od tijesta –ili domaće tijesto
400 g svježeg kravljeg sira,
4 jaja ,
200 g kajmaka
200 ml slatkog vrhnja
350 g špinata,
sol,
100 g maslaca


Priprema:

Jaja dobro umutiti, dodati sir, kajmak , špinat koji ste prethdno isjekli i malo isprali prokuhalom vodom i sol. Sve dobro izmjesati. Tepsiju podmazati i staviti preko nje dvije kore , poprskati rastopljenim maslacem, staviti slijedeću koru poprskati sa maslacem i premazati djelom pripremljenog nadjeva. Postupak ponavljati dok se sav materijal ne potroši. Na kraju staviti dvije kore, poprskati preostalim maslacem i staviti da se peče u rerni na 200 stupnjeva oko 35-40 minuta dok ne porumeni .Pečeno preliti sa slatkom vrhnjom i vratiti još nakratko u rernu da omekša.





Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.