Đulbastije




Đulbastije (ćulbastija), orijentalno jelo koji se priprema na isti način kao i ćevapčići (mljeveno meso pečeno na žaru, katkad pod pepelom), s tim što su đulbastije spljoštene tako da izgledaju kao male pljeskavice. Mljevenoj junetini ili janjetini se doda češnjak, jaje, natopljen i iscijeđen kruh, sol, papar, pa se oblikuju đulbastije veličine dlana. Uvaljaju se u brašno i prže u vrelom ulju. Prije posluživanja se na đulbastije iscijedi malo limunovog soka.

Sastojci za pripremu đulbastija
  • 500 gr mljevenog junećeg ili janjećeg mesa
  • 700 gr ribanog krompira
  • 1 jaje
  • 2 glavice luka
  • 1 češanj bijelog luka
  • 2 kašike brašna
  • 2,5 dcl vrhnja za kuhanje
  • 4 kašike mlijeka,4 dcl vode
  • sol, biber, vegeta - sve po želji
  • ulje za prženje đulbastija

Priprema đulbastija
  • U plastičnu zdjelu staviti mljeveno meso, isjeckani luk (i jedan i drugi), jaje, sol, biber, vegetu i naribani krompir, dobro izmješati da se krompir izjednači sa mesom
  • Ugrijati ulje na tavi i praviti velike kao dlan đulbastije i prepržiti sa obje strane da fino porumeni; prepržene stavljati u tepsiju u kojoj ćemo ih peć.
  • Kada smo ispržili đulbastije u to isto ulje staviti brašno i pržiti dok ne požuti (kao zaprška) i dodati vodu i mlijeko i brzo mješati da se sve fino izjednači i dodati malo soli, bibera i vegete da bude pregusto (kao za palačinke).
  • Kada smo napravili zapršku preliti preko đulbastija u tepsiji i posuti sa vrhnjem za kuhanje.
  • Rernu ugrijati na 220 stepeni i peći 45 min đulbastije. Dobijete ovo divno jelo uz koje ne trebate nikakv prilog.