Sastojci:
- 450 gr mljevenog mesa
- 70 gr riže
- 2 manje glavice crvenog luka, rendanog
- 1 kašikica bibera
- 1 kašika paradajz sosa
- 3 kašike maslinovog ulja
- ½ limuna
- ½ šalice peršuna
- ½ šalice kopra
- Sol
- 50 listova vinove loze (grožđa) ili raštike
Priprema
- U jednoj od kuhinjskih posuda sjedinite meso, rižu, luk, sol, biber, peršžin, kopar i 1.5 kašiku maslinovog ulja.
- Pomiješajte paradajz sos sa 3 kašike tople vode, dodajte u smjesu s mesom, pa sve izmiješajte.
- Ukoliko koristite svježe listove, kuhajte ih 2 minute u proključaloj vodi, iscijedite, pa ostavite da se ohlade.
- Ako koristite konzervirane, potopite ih u hladnu vodu i zadržite jedan sat.
- Na pripremljene listove stavite po 1 kašiku fila, urolajte ih, pa poredajte u šerpu čije ste dno prethodno prekrili pocijepanim listovima, kako bi se spriječilo zagaranje jela.
- Dodajte oko 400 ml vode, malo maslinovog ulja i iscijeđeni limunov sok.
- Poklopite posudu i kuhajte jelo 45 minuta na umjerenoj temperaturi.
- Poslužite uz kruh i jogurt.