Punjena teleća leđa




Sastojci

1 kg telećih leđa (bez kostiju), malo maslaca, 2 lista lorbera (lovora),
1 kašikica bibera u zrnu,
2 grančice ruzmarina,
1 glavica crnog luka,
2 kriške tosta bez kore,
2 jaja,
sol, biber,
50 g oljuštenog i naribanog badema,
1 kašika isjeckanog peršina,
1 kašikica miješanog sušenog začina
1/3 L kisele pavlake (Kisela pavlaka je fermentirani proizvod koji se dobija od običnog vrhnja, cijepljenog maslačnom kulturom, a vrenjem se postiže gustoća proizvoda. U kiseloj pavlaci nalaze se bijelančevine, minerali i vitamini, pa ju je svakako zdravo koristiti u ishrani.)


Kako Pripremiti

Maslacem premazati jaču foliju. Rasporediti lorber, biber u zrnu i ruzmarin. Posoliti i pobiberiti meso i složiti ga na foliju. Luk isjeckati na kockice, dobro izmiješati sa izmrvljenim tostom, jajima, bademom i peršunom. Ovim premazati meso i preklopiti foliju tako da se meso urolna. Dobro zatvoriti foliju i staviti je u pleh za pečenje. Peći u pećnici zagrejanoj na 200 stepeni oko 1 1/2 sat. Meso prebaciti na tanjir za serviranje. Soku od pečenja dodati pavlaku i gustin i još jednom malo prokuhati. Servirati uz meso. Svaka od 4 porcije sadrži oko 640 kalorija.

Jela bosanske kuhinje su slična jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, zbog godina Austro-Ugarske uprave, u njoj se osjete uticaji centralne Europe.

Bosanska kuhinja koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su lagana, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršin, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Jela od mesa su od piletine, govedine ili janjetine.

Regija Hercegovine je pogodana za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni rakija dobija od šljiva i jabuka. Kava se pije iz fildžana, uz obavezan rahatlokum.